November
20 november 2023 - 20 november 2023
12:00 - 17:30

Plats

Aulan på Högskolan för Lärande och Kommunikation


Barnrättskonferens

På Barnkonventionens dag, den 20 november arrangerar Erikshjälpen en kostnadsfri barnrättskonferens i samverkan med Jönköping University och Länsstyrelsen i Jönköpings län. Hur skapar vi jämlika uppväxtvillkor för alla barn? är frågan som konferensen fokuserar på.

Program

12.00 Expo och mingel i Arkaden på HLK, Jönköping University

13.00 Välkommen
Daniel Grahn, Generalsekreterare för barnrättsorganisationen Erikshjälpen

13.20 Barns (o)lika tillgång till rättigheter
Elisabeth Dahlin, Sveriges Barnombudsman om vad som behöver göras för att uppfylla barns rättigheter. Alla barn har rätt till trygga uppväxtvillkor och att kunna utvecklas till sin fulla potential. Vi vet att barn som tillhör särskilt utsatta grupper har sämre tillgång till sina rättigheter än andra barn.

13.50 Barns rätt till jämlika uppväxtvillkor – vision eller verklighet?

Frida Lygnegård, forskare och lärare på Jönköping University reflekterar kring utmaningen att barn ska kunna växa och uppnå sin fulla potential i tider av nedskärningar.

14.15 FN:s rekommendationer till Sverige, vad innebär det för oss?

Åsa Ekman, barnrättskonsult och författare konkretiserar några av FN:s barnrättskommittés rekommendationer till Sveriges regering. Sverige fick nyligen kritik från FN:s kommitté för barnets rättigheter, vad innebär det för oss som arbetar regionalt och lokalt?

14.40 Fika och mingel

15.10 Hur ska vi arbeta för att implementera rekommendationerna från FN:s Barnrättskommitté och säkerställa alla barns rätt till jämlika uppväxtvillkor?

Panel: Elisabeth Dahlin, Åsa Ekman, Frida Lyngegård, Andreas Persson (S), kommunalråd i Jönköpings kommun. (ansvarig för välfärdsfrågor), Birgitta Johansson programchef Sverige Erikshjälpen

16.00 Hur kan det vara för barn att växa upp med en frihetsberövad familjemedlem? Med filmsekvenser från föreställningen ”Det ingen får veta om pappa” får åhörarna en bild av för hur det kan vara att växa upp med en förälder i fängelse.
Panel: Aja Roda och Vårsols Samtalscenter i Jönköping delar med sig av sina erfarenheter.

16.45 Sammanfattning och avslut
Daniel Grahn, Generalsekreterare för Erikshjälpen

17.30 Ljusmanifestation för Barnets rättigheter, Rådhusparken Jönköping

 

Moderator under dagen är Daniel Grahn

 

Anmäl dig senast den 10 november: https://erikshjalpen.se/events/barnrattskonferens-i-jonkoping/



Arrangör: Jönköping University
Senast uppdaterad: 2023-10-31 15:39